Friday, 13 March 2009

16/12/2003- Peluang Kedua

Pagi itu ayah pergi ke hospital dengan perasaan yang bercampur baur. Semalam pihak IJN memberitahu akan meminta ambulan dari GH Klang untuk mengambil Ajwad semula memandang IJN menganggap kes ini konservatif. Semalaman tidak dapat tidur mengenangkan nasib anak. Bermacam soalan bermain di kepala. Ayah berazam, walaupun jarak masa yang singkat bersama Ajwad ayah mahu setiap detik masa itu ayah dapat memberikan sepenuh kasih sayang kepada beliau. Jika pun tuhan mahu mengambilnya dalam masa terdekat ini, ayah tidak mahu berasa menyesal. Sebaik sahaja sampai di IJN ayah dapat berjumpa dengan Dr Faizah. Dengan tersenyum beliau berkata, selepas subuh mereka telah membuat echo dan meneliti semula keadaan jantung Ajwad. Alhamdulillah, mereka telah menjumpai saluran yang dikatakan tiada itu, Saluran tersebut tersangat halus di antara jantung dan paru-parunya. Pada awalnya saluran tersebut tidak wujud semasa mereka melakukan ujian Cardio Cath. Syukur pada Allah yang maha Esa kerana memberi jalan kepada Ajwad. Namun Dr menyatakan bahawa ini perlu dibincangkan semula dengan semua pakar lain. Ayah begitu gembira dengan kata-kata Dr itu. Ayah tidak sangka masih ada jalan lagi untuk anak ayah meneruskan kehidupannya yang pastinya sangat mencabar. Ayah terus menelefon ibu untuk beritahu tentang perkara ini. Ibu gembira sekali. Ayah pun ke tempat kerja kerana cuti telah tamat.

Tengahari ayah datang semula melawat Ajwad bersama rakan sekerja. Ayah mengambil kesempatan untuk berjumpa Dr Faizah dan Dr. Getha. Dr. Getha merupakan Pakar Perunding Jantung bagi kanak-kanak. Mereka memaklumkan bahawa kadang-kadang prosedur Cardio Cath tidak cukup dan memerlukan prosedur lain untuk mengesahkan dianogsis. Tindakan mereka untuk double check dengan menggunakan prosedur echo telah berjaya mengenalpasti saluran halus di antara jantung dan paru-parunya. Kemungkinan besar mereka akan memasukkan tiub pada saluran yang sempit itu. Walaubagaimanapun, menurut Dr. Getha saluran Ajwad hanya 2.5mm-2.8 mm sedangkan tiub dan yg available yang paling kecil ialah 3.0mm. Perkara ini akan dirujuk kepada pakar bedah. Buat masa ini mereka akan cuba mengeluarkan saluran ventilator dari dalam mulut Ajwad supaya boleh belajar bernafas sendiri. Tengah hari tu ramai rakan sekerja melawat Ajwad.

Petang, dengan menaiki EX5 Honda, ayah bergegas ke IJN untuk melawat Ajwad. Tanpa menghiraukan hujan ketika itu ayah terus menunggang dengan dihati berasa penuh harapan semuga UJN dapat membantu Ajwad dengan izin Allah. Sampai disana ayah terus ke wad CCU, ayah dapati tiub ventilator telah dikeluarkan. IJN sedang mengajar Ajwad bernafas menggunakan hidung. Nampak kesukaran bernafas pada riak wajahnya.

Tuesday, 10 March 2009

15/12/2003 - Cardio Cath

Waktu sekarang menunjukkan pukul 2.30 pagi. Ayah bangun sembahyang hajat memohon agar tuhan memudahkan jalan untuk anak tersayang.

Dr. Khairul Faizah merupkan seorang dr yang sangat baik hati dan begitu mengambil berat tentang pesakitnya. Beliau juga ketika memberikan penerangan kepada kami, dengan sedaya upaya cuba mengolah bahasanya agar tidak menakutkan kami. Namun kami mmg sudah sedia merasa gementar dan takut akan kehilangan anak kami. Dr Faizah menerangkan kepada kami tentang risiko prosedur cardiac-catheterization. Ada kemungkinan ketika prosedur dijalankan mungkin akan ada pendarahan yang banyak serta risko ubat bius yang kuat.

Menurut dr, apabila prosedur Echo di jalankan mereka dapati saluran utama yang menghubungkan jantung ke paru-parunya terlalu sempit seolah-olah seperti tidak kelihatan. Manakala terdapat lubang diantara 2 chamber jantungnya. Ini terjadi kerana darah tidak dapat keluar saluran yang sempit itu maka Tuhan menjadikan lubang tersebut supaya terus ke jantung kanan agar jantung dikirinya tidak 'burst' akibat tekanan darah yang tidak dapat lalu keparu-parunya. Akibat nya darah biru tersebut tidak dapat diproses dan menyebabkan baby akan menjadi biru kerana darah tersebut tidak dapat diproses oleh paru-paru untuk dibekalkan oksigen di dalamnya. Kerana saluran utama itu seakan tiada, Ajwad mempunyai banyak saluran halus ke parunya yang tiada pada manusia normal lain. Ini sedikit sebanyak telah membantu Ajwad untuk survive setakat ini. Kejadian jantung seperti ini dinamakan Tetralogy of Fallot (TOF). Namun begitu, ini akan mengakibatkan satu risiko lain iaitu paru-parunya akan basah terlampau yang akhirnya akan berlaku kerosakan paru-paru pula. Adalah lebih risiko kerana Ajwad tidak boleh bernafas sendiri melainkan dengan bantuan ventilator sahaja. Cardio Cath diperlukan untuk melihat dengan lebih detail untuk merancang prosedur seterusnya. Ajwad masuk operation theater untuk Cardio cath pada pukul 5.30 ptg dan keluar pada pukul 6.55 ptg.

Pukul 9.30 mlm kami berjumpa dengan Dr Faizah untuk bertanyakan keputusan prosidur tersebut. Ketua pakar mengatakan kes ini adalah kes konservatif maknanya dah tak leh buat apa-apa lagi. Ajwad mungkin akan dihantar ke GH Klang semula. Kami tanya sampai bila..Ajwad akan bagitu dan tidak adakah jalan lain untuk selesaikan masalahnya. Dr jawab maaf tiada. Seorang dr lagi menyatakan hidupnya mungkin tidak lama paling awal 3 bulan paling lewat setahun Ajwad akan berada bersama kami. Malam itu kami pulang ke rumah dengan tangisan yang berjurai. Sepanjang perjalanan ayah dan ibu mengalirkan air mata dan tidak berkata apa-apa. Kepala ayah ligat berpusing memikirkan kata-kata dr tersebut serta apa pula tindakan ayah selepas ini. Berdiam diri atau sebaliknya..Wallahualam. Ayah risau mengenangkan Ibu yg baru 2 minggu dalam pantang takut bentan pulak. Malam itu ibu menangis sampai ke pagi sehingga bengkak matanya. Dan ayah seperti biasa tabahkan hati dan bersedia dengan apa yang akan berlaku nanti. Ayah bangun pagi lagi untuk sembahyang hajat dan berdoa semoga Allah SWT memberi jalan kepada Ahmad Ajwad Aqwa.

14/12/2003 - Unit Rawatan Rapi Kronorari, IJN (CCU)

Di pagi yang hening, Ibu dan Ajwad dikejarkan ke IJN menaiki ambulan dari Hospital Klang. Ayah mengejar ambulan dari belakang dengan menaiki kereta Iswara Aeroback 1.3 ayah. Maklumlah tak biasa masuk KL. Walaubagaimanapun, ayah tidak dapat mengekori ambulan tersebut kerana beberapa faktor dan antaranya ialah pemandu di Malaysia memang pantang nampak ambulan sepantas kilat mereka akan follow dibelakang tanpa menghiraukan kenapa ambulan tersebut perlu bergerak laju dan siapakah yang mengekori ambulan itu dari belakang. Adakalanya mereka juga lambat ketepi untuk memberi laluan kepada ambulan tersebut. Dalam kesibukan dan ketergesaan itu, akhirnya ayah hanya mendengar bunyi siren dan terperangkap di dalam lautan jam yg hebat itu.

Kami dibawa ke IJN bersama Dr Faizal dari bahagian Paed GH Klang. Sampai di IJN, kami disambut oleh Dr Rozainah. Perawakannya agak tegas dan serius. Rupanya seakan ada kacukan dari bangsa Cina. Setelah membuat pemeriksaan awal Ajwad di masukkan ke wad untuk disediakan bagi membuat prosedur Cardio Cath esok. Untuk makluman, untuk mendapatkan tempat di IJN adalah seperti hendak booking hotel. IJN biasanya tidak menerima sebarang walk in kerana katil adalah terhad. Ajwad pun menunggu seminggu untuk diterima oleh IJN kerana tiada tempat untuknya. Namun, ia menjadi mudah untuk ajwad kerana beliau dirujuk oleh GH Klang.

Malam tersebut, Ajwad telah diletakkan di atas katil khas untuk baby born. Nurse memakaikan baju baby yg cantik untuknya. Keseluruhannya perkhidmatan di IJN amat memuaskan. Nurse cukup terlatih. Malam itu mereka mengambil sample darah Ajwad dan membuat line ditangan beliau. Berdebar menanti hari esok. Ya allah panjangkan umur anakku. Amin..